PORADY
 
PORADY  
 
   
Dieta dla Twoich włosów
Niedobór w codziennej diecie minerałów i witamin osłabia organizm, a także niekorzystnie wpływa na wygląd i strukturę włosów. Co należy jeść, by stać się szczęśliwą posiadaczką ładnych, zdrowych, lśniących włosów? Poniżej przedstawiamy podstawowy wykaz składników odżywczych, niezbędnych do zachowania ich ładnego wyglądu, na podstawie którego można określić ogólny stan ludzkiego organizmu. Jeżeli Twoje włosy są przez dłuższy czas osłabione i zniszczone (a nie były wcześniej poddawane zabiegom jak np. trwała ondulacja), może to oznaczać, że w ten sposób „organizm upomina się o dodatkową porcję witamin". Pamiętaj więc, żeby w swoim codziennym jadłospisie uwzględnić takie składniki jak:
- brokuły i szpinak, zawierające witaminy z grupy B, szczególnie brokuły, makrela, cielęcina, ser twarogowy, jaja należą do bogatych źródeł witaminy B2
- spore ilości witaminy B6 odnajdziesz w wołowinie lub cielęcinie.
- warzywa strączkowe, kapusta, sery podpuszczkowe, mięso oraz ryby są bogate w jeden z głównych składników skóry, paznokci, włosów - w siarkę
- Pieczywo razowe, sery podpuszczkowe, mięso, rośliny strączkowe, kasza gryczana zawierają największe ilości cynku, zapobiegającego wypadaniu włosów.
Jeżeli, pomimo zmiany diety, niedyspozycja włosów nie przechodzi, wskazane jest zasięgnąć rady specjalisty lub wzmocnić ich kondycję poprzez zażywanie odpowiednich preparatów. Warto też wybrać się na badanie struktury włosa, na podstawie którego lekarz może postawić diagnozę na temat ogólnej kondycji Twojego organizmu.


Klauzula prawna
Treść niniejszego artykułu ma charakter wyłącznie informacyjny. Mimo dołożenia wszelkich starań, Redakcja portalu ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikajacej z zastosowania informacji zawartych w portalu.